Mina teckningsstudier

Har suttit en del dom senaste dagarna och funderat lite kring mina teckningsstudier. Har inte haft dom igång på ett bra sätt på senaste tiden. Faktum är att jag knappt tecknat över huvudtaget. Dom största problemen jag har är att hålla mig till en sak och att göra klart något innan jag börjar med nästa. Jag vill bli så bra som möjligt på att teckna och vill lära mig flera olika stilar samt olika tekniker. Detta har gjort att jag hoppar mellan dessa hela tiden och kan ibland starta flera teckningar under en dag med olika tekniker.

Ett av dom stora målen jag har med teckningen är att kunna rita teckningar i blyerts/grafit, och detta så realistiskt som möjligt. Att bygga upp teckningen från grunden med linjer och konturer och sen göra den bättre och mer levande med tekniker som skuggning. Men innan jag kommer dit så försöker jag fokusera lite mer på ”enklare” saker där det handlar mer om konturer och färgläggning.

Jag är väldigt inspirerad av Luis Royo och hans sketcher. Har länge arbetat med att få igång ett projekt där jag tar foton och försöker rita dessa i hans stil. Försöka härma lite samtidigt som jag får in lite av min egna stil. Jag har också funderat på att göra samma sak med Manga. Att försöka ha ett foto som grund och rita detta i mangastil.

Jag har samlat på mig en hel del foton över åren som jag ”lånat” från Internet. Jag är väldigt intresserad av att rita den mänskliga kroppen. Så jag har samlat på mig diverse foton som jag kan använda som grund i mina teckningsstudier. Bryr mig inte så mycket om upphovsrätt i det här fallet då jag inte har planer på att visa upp allt som jag gör. När jag blir tillräckligt bra på att teckna och jag vill använda foton så får jag lösa sådana saker då. Antingen se om man kan hitta nån som vill posera framför kameran eller hitta andra fotografer och se om man kan få tillåtelse att använda deras foton till ritprojekten.

Använder man foton som en grund och inte ritar av dom exakt så tycker jag heller inte att det skall vara några problem. Finns massor av foton där olika människor poserar på samma sätt. Och ritar man mer i mangastil eller som Luis Royo så kommer man ändå inte se vilket foto som använts till arbetet. I det läget så tycker jag inte att man skall behöva bry sig. Det är när man publicerar fotot eller gör en teckning som återger allt i fotot på ett sätt att man känner igen det som det blir viktigt att respektera upphovsrätten. Finns säkert dom som tycker att jag borde göra det i alla lägen. Men hur skall dom kunna bevisa att jag ritat av ett specifikt foto om jag aldrig visar det eller det är tydligt vem som är på teckningen?

I alla fall, jag har börjat gå igenom samlingen av foton och förberett dom lite för mina teckningsstudier. Har en del arbete kvar att göra där. Jag har gjort väldigt ljusa kopior och väldigt mörka kopior av dom foton jag vill använda mig av. Detta för att underlätta att se konturer och andra detaljer. Väldigt ljusa foton gör att man ser konturer etc bättre och mörka foton kan hjälpa till lite när man vill se mer hur man skall skugga etc. Jag har kollat lite på hur jag skall göra för att kunna se bilderna på ett bra sätt. Har skrivit ut en hel del foton tidigare men det blir riktigt dyrt. Har en gammal laptop som jag funderar på att använda för att ha bilderna på. Då behöver jag inte skriva ut och jag kan ha bilden öppen framför mig på ett hyfsat bra sätt. Har dock inte löst problemet med hur man kan använda sig av ett rutsystem på fotot. Har för många för att manuellt sitta och skapa detta på varje bild.

På dom utskrivna fotona så har jag skapat ett rutsystem på en plastficka som jag lägger bilden i. Sen ritar jag samma typ av rutsystem på pappret. Funderar på att skapa ett rutsystem på en plastficka som jag sen tejpar på själva skärmen. Den aktuella laptopen är gammal och inte speciellt användbar till nåt annat. Så jag behöver inte vara rädd om den. Känns som att den kan bli en bra lösning för detta. Men jag har tid att fixa allt för den biten då jag har en hel del utskrivna foton att gå igenom innan jag behöver använda den lösningen.

Den nuvarande planen är att jag skall försöka rita av så många foton som möjligt i Luis Royo’s stil. När allt känns bra där och det blir bra teckningar så tänker jag köra en omgång i mangastil. Och när det kommer till rätt nivå så kommer jag börja titta på mer avancerade grejer som teckning med blyerts/grafit, där man skuggar för att få mer levande teckningar. För mina Royo och mangateckningar så är det tänkt att jag skall rita konturer osv med blyerts och sen med tusch. När det är klart med tuschbiten så skall teckningen skannas in i datorn för att sen färgläggas i Photoshop. Färgläggning kommer dock inte bli aktuell förrän jag kan köpa en bra ritplatta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *